Izkaz partizanke Mare Došen iz Sanskog Mosta

partizankaPartizanka Mara Došen, krojačica iz Sanskog Mosta, grko-iztočne vjeroizpoviesti, preslušana 24.srpnja 1942. u Priedoru od sudbeno-liečničkog povjerenstva iz Zagreba...

...kojemu je bio predsjednik Matija Kovačić,savjetnik Ministarstva vanjskih poslova,dala je ovaj izkaz o ubijanju Hrvata u vrieme četničko-komunističke vladavine u Drvaru:
Bila sam u Drvaru,kada su četnici-komunisti ušli u Drvar.Čim su ušli u Drvar,četnici-komunisti su sve stanovničtvo iz kuća iztjerali,sve kuće pretražili i stanovničtvo odveli izvan mjesta u jedan logor.Tu su odielili Hrvate od Srba i to odmah po skupinama kako su ih dovadjali,pa su znali u pojedinoj skupini odvojiti 40-60 ljudi,koje su odmah odvodili u Kamenicu,koje se nalazi na brdu i tamo ih ubijali.Te ljude,koje su dovodili u Kamenicu,vezali su i vezane iz logora odvodili.Čula sam,da su u Drvaru i bližoj okolici poubijali oko 300 Hrvata.Poslije toga u Drvaru je ostalo vrlo malo Hrvata,po mojem mišljenju oko 15 do 20.Za vrieme navale komunista-četnika na Drvar odpor su davali mladi ustaše u Hrvatskom domu,njih oko 30,koji nisu mogli odbiti navalu,pa kad su zarobljeni,sve su ih komunisti-četnici odveli svezane u Kamenicu i sve poubijali.Ostali Hrvati nisu bili naoružani,da bi mogli dati odpor.U to vrieme nije se samo govorilo o četnicima,nego i o komunistima,jer su zajednički radili.Za vrieme njihove vlasti u Drvaru,oni su držali sastanke,na kojima su držali razne promičbene govore,ali se danas tih govora ne mogu sjetiti,ali se sjećam iz tih govora,da su napadali Poglavnika,Hitlera i Musolinija,ustaše i fašiste.Znadem,da su ubili tri Hrvatice,i to neku Ćorić Andjelku,Altarac,kojoj imena ne znam,te jednu Dalmatinku,kojoj ne znam ni imena ni prezimena.Koliko se danas sjećam,nakon godinu dana od dogadjaja,poubijani su od četnika-komunista medju ostalim ovi Hrvati u Drvaru: 
Oto Turnšek,koji je ubijen na putu u Bos.Petrovac i zakopan kod župne crkve u Bos.Petrovcu 
Zvonko Ledić,pisar 
Luka Ledić,majstor u tvornici celuloze 
Kiseljak,strojovodja,krstnog imena mu ne znam 
Rudolf Held i njegov sin 
Čuman,majstor,krstnog imena mu ne znam 
Butković,pekar,krstnog imena mu ne znam 
Drago Pavičić,električar 
Steinbauer,ljevač u tvornici,krstnog imena mu ne znam 
Asim Micić,brijač 
Fedorov,krstnog imena mu ne znam 
Ratko Koić 
Bjelecki,radnik u tvornici celuloze,imena mu ne znam 
Tone Paver,podvornik 
Werle,električki majstor u tvornici celuloze 
Skiba,stolarski majstor u tvornici celuloze te više drugih radnika iz iste tvornice,Hrvata muslimana i katolika. 
Od naoružanih 30 ustaša bila su trojica iz Drvara,a ostali iz drugih mjesta,dok su ostali Hravti ustaše u samom Drvaru bili nenaoružani. 
U Drvaru sam se družila sa pravoslavkama Dragom Krejić,Radojkom Bajić i Ljubicom Petrović,koje su mi pripoviedale,da su u Bosanskom Grahovu komunisti-četnici poubijali Hrvate. 
Ubijanje su u Kamenici vršili,kako sam čula nad jednim ponorom,a koji su ih ljudi od komunista-četnika ubijali,ja nisam vidjela,ali sam čula,da su u svojim redovima imali najgore ljude iz sela i da su oni to ubijanje vršili.Kod napadaja na sam Drvar nisu ti komunisti-četnici bili svi od reda naoružani oružjem,već su nekoji imali i lopate i sjekire.Poslije zauzeća Drvara po komunistima-četnicima,nastale su u Drvaru nesnosne prilike,jer je ponestalo živežnih namirnica,pa sve što su komunisti-četnici radili,bilo je na štetu cielog mjesta,jer se poslije u drvaru nije dalo izdržati.Dravr je izgledao kao groblje.Ja sam ostala u Drvaru,jer nisam mogla nikuda.Kad su u Drvar ušle talijanske čete,komunisti-četnici su pobjegli,ali su na briegu još zapalili sve radničke kolonije,tvornicu celuloze i kolodvor.Kada su se kasnije četnici i komunisti posvadili i počeli raditi četnici za sebe a komunisti za sebe,popalili su četnici u selima Kamenici,Šipovljanu,zaselku Pasjak,Crljevici kuće svima onima,koji su prešli na stranu partizana. 
Ovo sve kazala sam po mojemu sjećanju i sve gore navedeno potvrdjujem svojim podpisom. 
Mara Došen,v.r. 
Članovi povjerenstva:Matija Kovačić,v.r. 
Dr.Maksimilijan Stepinac,v.r. 
Dragan Katičić,v.r.

Anketa

Posljednja preuzimanja