Na putevima izgradnje

Ustaški pokret nije nešto nepokretno. Ustaški pokret ne postoji samo na papiru, na ustima u rije­čima i pjesmi — ne, ustaški je pokret živ organizam, pun životnog elana, dinamike i snage.

On je duša hrvatstva, srž hrvatske borbene duše, koja je puna snage, života i jake volje za rad i izgradnju. Daj e ustaštvo živ organizam, najtjesnije srastao s hrvatskom narodnom du­šom, najbolji je dokaz njegov prijem u svim narodnim redovima: seljaci, radnici, umni radnici i građani — svi su našli u ustaštvu sebe, svoju dušu, dušu pretopljenu u jedan veliki, silni i snažni duh hrvatstva, koji nas sve obuzimlje.

To mi svi osjećamo.

Svaka stanica našeg duhovnog bića priljubila se uz taj općenarodni pokret i u njem gleda svoj spas i besmrtnost... Pokret. Ustaški pokret... To je pre­malo, to je preslaba riječ za ustaštvo. Ustaštvo je za hrvatske redove više od pokreta, nešto mnogo veće od stranke mnogo jače od režima. Ustaštvo je vjera, snažna i duboka vjera, koja nas sve prozirnije. Ta nas je vjera čuvala od propasti, ona nas je jačala u trenucima očaja i umiranja, ona nam je uzdržavala nadu u dane slobode — ustaška je vjera konačno tu slobodu i stvorila. Ustaška je vjera spas i snaga hrvat­stva. Samom slobodom hrvatskoga naroda nije po­stignuto sve. Istina, to je najveća dogma ustaškog vjerovanja, koja je ostvarena, to je najsvetija misao ustaških redova i osnovna snaga ustaških duša — ali mi još nismo s time zadovoljni. Djelo koje je stvo­rio ustaški pokret, prožet ustaškom vjerom na čelu s Poglavnikom nije završeno. Tek kada će svi članovi Ustaške Hrvatske biti prožeti ustaškim načelima, kada će svi u pu­nini proživljavati ustaško evanđelje, kada će svi živjeti po dogmama ustaške vjere — moći ćemo reći: Naj­veće djelo u povijesti Hrvatske jest završeno.

Ta je spoznaja dovoljna! Ona nas diže u našim vlastitim očima, ona nas napunja snagom, vjerom i voljom za rad i napredak ... Ja radim ... moja braća rade... svi Hrvati rade, svi izgrađuju i stvaraju je­dan veliki zajednički dom u kojem će gospodovati samo Bog i Hrvati. Tu prestaju dani, mjeseci — go­dine. Tu počinje vječnost. Ne radimo iz danas na sutra, ne izgrađujemo nešto ograničeno, kratkotraj­no i malo — mi gradimo hrvatski hram vječnosti, u kojem će svi Hrvati živjeti po dogmama ustaške vjere, u kojoj će vladati međusobni sklad, podpomaganje i ljubav. Mi živimo za pokoljenja koja dolaze, koja će živjeti u tom hramu i koja će ponavljati jednu molitvu zahvale svojim očevima, koji su postavili te­melje ovom vječnom i silnom hramu hrvatske besmrt­nosti.

Jaka je vjera naša! Mi vjerujemo u trenutke, koji dolaze, i koji, istina, mogu biti teški, ali koji će biti presudni za našu budućnost..Mi smo gospodari ovih trenutaka. Vjera je naša jača od nevjere pojedi­naca i beskičmenjaka, a mi, prožeti tom vjerom, jači smo od smrti. Sada je vrijeme da se ustaški produhovljujemo, da se izgrađujemo, da jačamo svoju vjeru i da se spremamo za dane izgradnje. Samo ćemo na taj način uspjeti izgraditi, dovršiti i usavršiti naj­veće djelo u hrvatskoj povijesti.

Došlo je novo vrijeme, vrijeme rada, reda i iz­gradnje i u tom najznačajnijem razdoblju naše povi­jesti dana je hrvatskom čovjeku mogućnost, da se smiren i očvršćen borbom oslobođenja preda radu oko vlastite izgradnje.

Anketa

Posljednja preuzimanja