Tko je na vezi
| Na putevima izgradnje |
|
Ustaški pokret nije nešto nepokretno. Ustaški pokret ne postoji samo na papiru, na ustima u riječima i pjesmi — ne, ustaški je pokret živ organizam, pun životnog elana, dinamike i snage.
On je duša hrvatstva, srž hrvatske borbene duše, koja je puna snage, života i jake volje za rad i izgradnju. Daj e ustaštvo živ organizam, najtjesnije srastao s hrvatskom narodnom dušom, najbolji je dokaz njegov prijem u svim narodnim redovima: seljaci, radnici, umni radnici i građani — svi su našli u ustaštvu sebe, svoju dušu, dušu pretopljenu u jedan veliki, silni i snažni duh hrvatstva, koji nas sve obuzimlje. To mi svi osjećamo. Svaka stanica našeg duhovnog bića priljubila se uz taj općenarodni pokret i u njem gleda svoj spas i besmrtnost... Pokret. Ustaški pokret... To je premalo, to je preslaba riječ za ustaštvo. Ustaštvo je za hrvatske redove više od pokreta, nešto mnogo veće od stranke mnogo jače od režima. Ustaštvo je vjera, snažna i duboka vjera, koja nas sve prozirnije. Ta nas je vjera čuvala od propasti, ona nas je jačala u trenucima očaja i umiranja, ona nam je uzdržavala nadu u dane slobode — ustaška je vjera konačno tu slobodu i stvorila. Ustaška je vjera spas i snaga hrvatstva. Samom slobodom hrvatskoga naroda nije postignuto sve. Istina, to je najveća dogma ustaškog vjerovanja, koja je ostvarena, to je najsvetija misao ustaških redova i osnovna snaga ustaških duša — ali mi još nismo s time zadovoljni. Djelo koje je stvorio ustaški pokret, prožet ustaškom vjerom na čelu s Poglavnikom nije završeno. Tek kada će svi članovi Ustaške Hrvatske biti prožeti ustaškim načelima, kada će svi u punini proživljavati ustaško evanđelje, kada će svi živjeti po dogmama ustaške vjere — moći ćemo reći: Najveće djelo u povijesti Hrvatske jest završeno. Ta je spoznaja dovoljna! Ona nas diže u našim vlastitim očima, ona nas napunja snagom, vjerom i voljom za rad i napredak ... Ja radim ... moja braća rade... svi Hrvati rade, svi izgrađuju i stvaraju jedan veliki zajednički dom u kojem će gospodovati samo Bog i Hrvati. Tu prestaju dani, mjeseci — godine. Tu počinje vječnost. Ne radimo iz danas na sutra, ne izgrađujemo nešto ograničeno, kratkotrajno i malo — mi gradimo hrvatski hram vječnosti, u kojem će svi Hrvati živjeti po dogmama ustaške vjere, u kojoj će vladati međusobni sklad, podpomaganje i ljubav. Mi živimo za pokoljenja koja dolaze, koja će živjeti u tom hramu i koja će ponavljati jednu molitvu zahvale svojim očevima, koji su postavili temelje ovom vječnom i silnom hramu hrvatske besmrtnosti. Jaka je vjera naša! Mi vjerujemo u trenutke, koji dolaze, i koji, istina, mogu biti teški, ali koji će biti presudni za našu budućnost..Mi smo gospodari ovih trenutaka. Vjera je naša jača od nevjere pojedinaca i beskičmenjaka, a mi, prožeti tom vjerom, jači smo od smrti. Sada je vrijeme da se ustaški produhovljujemo, da se izgrađujemo, da jačamo svoju vjeru i da se spremamo za dane izgradnje. Samo ćemo na taj način uspjeti izgraditi, dovršiti i usavršiti najveće djelo u hrvatskoj povijesti. Došlo je novo vrijeme, vrijeme rada, reda i izgradnje i u tom najznačajnijem razdoblju naše povijesti dana je hrvatskom čovjeku mogućnost, da se smiren i očvršćen borbom oslobođenja preda radu oko vlastite izgradnje. |