Tko je na vezi
| Ustaštvo je izraz hrvatskog "Ja" |
|
Hrvatski narod zna da je stavio nasuprot robovanja posljednjoj tuđinskoj tiraniji — krv najboljih, najvriednijih i najdragocjenijih sinova, mučenje stotina i stotina hrvatskih boraca i prebita tjelesa tisuće narodnih muževa, što je i te kako prevelika žrtva, a da bi mogla biti tako iako zaboracljena ili zamjenjena bilo kojom novom tuđinskom tiranijom. Promatrajući smisao hrvatske narodne Kalvarije nameće nam se uviek pitanje: zašto žrtve, zašto grobovi i uspomene? To je pitanje važno, ne toliko za nas Hrvate, koliko za one, koji u Europi još i danas pitaju: a tko smo mi? Sramota je i vrlo loše svjedočanstvo, da nas Hrvate pitaju oni, koji su za vrieme mira bez žrtava u svojem vlastitom domu živjeli nesmetano i imali prilike i vremena, da se upute, kako žive i drugi narodi Europe, medi u ostalim i mi Hrvati. Mi to znamo, jer smo mi Hrvati uz cielu našu borbu i žrtve još uviek dospieli pronaći europski kompas i zanimati se za sve ostale europske zemlie i narode. Ali ima onih, kojima to sve nije jasno i koji misle, da se je Hrvat borio i da se bori zato, da zadovolji želje drugih, da sačuva ono, što je kroz dva desetljeća izkopalo tisuće hrvatskih grobova i uništilo tisuće hrvatskih života. Tako mogu misliti samo oni, koji hotice ne će da upoznaju hrvatski narod ili oni, koji nisu u stani u spoznati vriednost svoga ja, vriednost svoje narodne zajednice, vrieđdnost našega hrvatskog duha. Svako robovanje ima svoje duge,težke i crne posliedice u narodu, koji je žrtva robovanja. Jedna sigurno najteža i najbolnija posljedica robovanja i vriednije od naših vlastitih. Takovom poimovanju podliežu u jednom narodu oni, koji nisu kadri ponieti narodnu borbu i s njom se povezati, oni koji računaju na svoje vlastite probitke, oni koji žele narodnu stvar riešiti putem ulagivanja tuđincu, svi oni, koji nose u sebi osebinu kukavica, gmizavaca, sebičnjaka i laskavaca. To je onaj redoviti put kojim tuđinština preko najgorih i najpokvarenijih nalazi svoj korien i zahvat bez obzira, da li će pri tome milijuni najboljih članova čovječanstva staradati i prolievati krv za svoje pravo. Mi smo Hrvati najbolje osjetili tu robsku ćud, kako sinovi našeg bivšeg tiranina, tako ima nekojih vlastitih sinova koji služeći tuđinštini žele uništiti svakog, tko neće biti sluga tog tuđinskog mišljenja i htienja, svakog, tko je nosilac i branilac narodnog i našeg hrvatskog — ja. To su oni biednici, koji se po svojoj robskoj ćudi ne žaca ju latiti i najgorih sredstava protiv naroda, koji traži i brani svoje, jer žele ostvariti tuđinsku volju i probitak tuđinske misli, koja ne će i ne trpi ničije pravo, ničiju čast i slobodu. U takove biedne duše urinula je tuđinština svoj otrovni bod i oni su skloni uviek onome, što nije naše, onome što dolazi od bilo koga, jer su sami bezvriedni, da bi mogli upoznati vrieđnost narodne borbe i njegovog hrvatskog — ja. Nasuprot ovome bezkičmenjačkom ološu stavio je hrvatski narod borce pune spoznaje o vlastitoj vriednosti, kao i o vriednosti svoje narodne zajednice, borce koji su znali umirati i patiti za probitak hrvatskog ideala: slobodu i državnost. Svaki je takav borac izraz hrvatskog htienja, hrvatske volje, izraz hrvatskih pokoljenja, koja nam namrieše neokaljanu čast i obraz naroda. Ima u tome svemu i jedna posebna nit, koja nas Hrvate povezuje od postanka do danas, a to je osjećaj zajedničtva. Poznato je da se zajedničtvo najdjelotvornije izražavalo kod ljudi, koji su bili sviestni svoje vlastite vriednosti, koji su bili nosioci borbenosti, hrabrosti i umnosti to jest, kod narodnih boraca, koji su obće ideale svoje zajednice znah izdići nad svoje probitke. Mi Hrvati imamo nebrojeno mnogo takovih uzora, koji su na svojim plećima ponieli tiranski bies tuđina nad našim narodom. Oko njih i njihovih sjena okupljala su dolazeća pokoljenja one najbolje, najčvršće i najborbenije pojedince, koji su stvorili neslomljivi i borbeni ustroj hrvatskog narodnog prava, borce i branioce hrvatske državne samostalnosti protiv podloge plaćeničke tuđinske pasmine. Tu je Ustaška Hrvatska oslobodilački pokret u svome postojanju i radu jasan i otvoren branilac čistih hrvatskih narodnih zahtjeva. Dovoljan je jedan pogled na one, koji su nosili i koji nose narodnu borbu, samo jedan pogled na rad Ustaškog pokreta, da se dokaže izpravnost gornje tvrdnje. Ustaška borba u čijim redovima nastupaju borci našeg poviestnog borbenog duha hrvatske pravice, za cielo vrieme trajanja tuđinske vlasti nad hrvatskim narodnim područjem, nisu nikada upotriebili svoju borbenost na to, da bi rušili hrvatska narodna dobra ili imovinu hrvatskog naroda, kako bi možda time skršili tuđinca i protjerali ga s domaćeg ognjišta. Za to su nama jasni pojmovi, kome služe oni i tko su, koji danas tako rade i djeluju. To je ono, što jasno pokazuje, da te prodane duše služe tuđinu, kojemu je naše hrvatsko »ja« smetnja za njihov tiranski i zločinački cilj: robstvo hrvatskog naroda. Za to je ustaštvo u sebi učvrstilo najveću vriednotu, koju može posjedovati jedan pokret, a to je vriednost našega hrvatskog »Ja«.
|

Hrvatski se narod, ne sjeća rado predratnih vremena, jer ima mnogo razloga, da ga ta vremena podsjete na najteže i najbolnije stranice njegove povjestnice....